Alice Botnarenco – entrepreneur, créatrice d’Alisia Enco

Quel est votre rapport avec la Roumanie et la France ? Care este raportul dumneavoastră cu România/Franţa ?

 Am luat primul contact cu Franta acum cativa ani si m-am indragostit – aici cred ca nu va spun o noutate, cred ca ati mai auzit genul acesta de marturii. Acum un an de zile m-am apropiat si mai mult de ea, pentru ca a trebuit sa ma mut impreuna cu familia pentru o perioada. Din acel moment a trebuit sa regandesc si business-ul ALISIA ENCO si sa-l adaptez la piata franceza. Acest lucru m-a facut sa o cunosc si sa o inteleg si mai bine, cel putin in ce priveste nisa mea de moda. Franta are puterea de a inspira, de cate ori ajung in Franta ma simt mai creativa, nu stiu de ce.

Quel est aujourd’hui votre regard sur les professionnels franco – roumains ? Ce părere aveţi în prezent despre expatriatii romani, care lucreaza in Franta si mai exact despre o comunitate de profesionisti franco – români care e in plina dezvoltare?

Cand esti plecat de acasa, incerci sa-ti reconstruiesti coconul de familiaritate, sa descoperi comunitati intai mai intim legate de tara de origine, apoi din ce in ce mai largi, sa te deschizi,  sa socializezi. Eu cred foarte mult in puterea comunitatilor multiculturale de a aduce valoare sociala si in business prin schimb nu doar de informatii si practici de lucru, ci si prin expunerea la mentalitati diferite. Dovada sta chiar comunitatea de business « Femei in Afaceri » pe care am creat-o in Romania, pornind de la intelegerea profunda a felului in care functionam ca oameni si ca femei : avem nevoie de conectare relevanta pe zonele noastre de interes, de incredere si admiratie reciproca, avem nevoie sa stim ca putem regasi la doua contacte distanta profesionistul cu care am putea colabora. Asadar, ma bucur enorm ca exista o comunitate activa franco-romana de profesionisti si sper sa pot contribui si eu la dezvoltarea ei.

Quel a été votre première sortie dans un pays étranger ? Quel est votre plus grand souvenir lié à cela ? In ce moment aţi plecat pentru prima dată în străinătate ? Ce amintiri aveţi de atunci ?

Intr-un mod foarte aparte, prima mea experienta in alta tara a fost strans legata de prima mea experienta antreprenoriala care mi-a deschis apetitul pentru business. La 18 ani am plecat intr-o vacanta in Grecia cu parintii mei. A fost o experienta memorabila pentru ca a fost prima mea iesire din Romania, dar si inceputul vietii mele de antreprenor. Dupa doua zile de vacanta m-am angajat si le-am spus alor mei ca nu mai vin acasa. Grecia ma cucerise din prima. Nu stiu, sincera sa fiu, daca oportunitatea de a ma fi angajat acolo a fost cea care a trezit antreprenorul din mine, sau dimpotriva antreprenorul « dormant » astepta ocazia potrivita sa se manifeste. Oricum, mi-am dorit sa am independență si banii mei munciti de mine de cand eram mica. Spiritul asta daca e in tine nu te paraseste toata viata. Eu pot spune ca mi l-am descoperit calatorind, iesind din zona de confort, imbratisand necunoscutul si luand la pachet, evident, riscuri.

Avez – vous déjà eu l’idée de vous établir en dehors de votre pays natal ? Quel a été le déclic pour entreprendre en Roumanie et pas dans un autre pays ? V-ati gandit sa va stabiliti in alta tara ? Care este declicul care v-a facut sa intreprindeti in Romania si nu in alta parte ?

Desi entuziasmul de a face bani pe cont propriu in Grecia,  a venit laolalta cu mood-ul de vacanta si cu eliberarea celor 18 ani au reprezentat o experienta traita intens, totusi, dupa cateva luni am realizat ca imi este foarte greu fara familie alaturi. Eu insami sunt o combinatie de spirit curajos si creativ pe de o parte si pe de alta parte doritor de radacini. Imi place sa experimentez, insa cu cei dragi alaturi : nu m-am putut desprinde niciodata de familie si nici nu-mi doresc asta vreodata. Declicul este in ADN deci, pentru ca am parte de o familie frumoasa si gasesc ca asta e un mare noroc in viata. Am revenit in Romania ca sa termin facultatea si in acelasi timp am pornit pe calea antreprenoriatului. La 23 de ani deschideam prima mea afacere in domeniul auto, mai exact inchirieri de masini.

Comptez – vous exporter vos produits en France ? Si oui, avez – vous une stratégie pour pénétrer sur ce marché fort concurrentiel ? Doriti sa exportati produsele in Franta ? Daca da, aveti o strategie pentru o penetra pe aceasta piata destul de concurentiala ?

Sunt mandra sa spun ca produsele ALISIA ENCO au ajuns deja in toata lumea, in online, dar imi doresc sa deschid magazine in marile capitale ale lumii, iar doamnele sa aiba posibilitatea sa ajunga direct la inima brandului.

Pe piata din Franta am inceput sa intru cu pasi mici, lansand in toamna anului trecut colectia de camasi Muguet, in cadrul evenimentului MONACO MADAME, organizat la Monaco. Piata franceza este kilometrul zero al modei iar asta poate sa-ti dea doua feluri de ganduri: sa te complexeze ingrozitor ca antreprenor venit din Est sau sa te motiveze sa dovedesti valoarea pe care o poti aduce, prin ceea ce ai tu mai propriu. Eu am ales a doua cale. Strategia mea este tocmai aceasta diferenta – o abordare fresh a camasii si accesoriilor de business prin colectii unicat, de o calitate ireprosabila si cu un twist creativ de detaliu. Calitatea este un dat sine qua non, asteptat, dar surpriza vine din puterea detaliului (uneori care tine fie de tara de origine  – vezi colectia Traditionale – fie de pasiunile personale, vezi Colectia Louloudi). Cred ca in contextul extinderii brandului ALISIA ENCO in Franta, networking-ul de business este fundamental.

Pourquoi avez – vous adhéré au partenariat entre CCFR et Femmes d’Affaires Roumanie ? De ce ati aderat la parteneriatul intre CCFR si Femei in Afaceri ?

Am dezvoltat eu insami o comunitate de business si inteleg nevoia unei colaborari care poate ajuta la dezvoltarea profesionala a oamenilor. Schimbul de informatii intre cele doua comunitati, promovarea afacerilor conduse de femei aduc valoare certa in business. Dar in afara de business mai e ceva, un lucru foarte special pe care un parteneriat multicultural de business sharing il poate face : dezvoltarea personala, ca oameni, a membrilor, prin expunere la alte mentalitati, la alte culturi, la alte feluri de a te raporta la lume. De cate ori ma intorc din calatorii sau ajung sa cunosc oameni din alte culturi, ma uit dintr-o alta perspectiva la mine insami, invat ceva de fiecare data.

Pourquoi un investisseur français ou étranger ou bien un expatrié roumain devrait investir en Roumanie ? De ce un investitor strain sau un expatriat român din diaspora ar trebui sa investeasca in România ?

O tara poate fi atragatoare pentru un investitor din foarte multe multe puncte de vedere : de la regimul fiscal pana la valoarea fortei de munca si posibilitatea de a genera profit. Romania bifeaza cu brio la multe dintre capitole ; bineinteles ca sunt si capitole la care lasa de dorit, in special cele care tin de cadrul legislativ. Dar dincolo de hard stuff care e cumva de la sine inteles, dincolo de cifre si de motorul primar care misca un investitor – ROI-ul, return on investment – cred ca un investitor alege sa-si puna banii si pariurile de business intr-o tara daca tara aia ii spune ceva, daca se simte bine acolo, daca poate sa-si stabileasca acolo si niste ancore personale, in afara de business. Asta pentru ca afacerile se fac cu oameni, de catre oameni. Asta e ecuatia de baza. Romania este o astfel de tara de care ajungi sa te indragostesti, de la Printul Charles la miile de  oameni de afaceri care au venit sceptici si au ramas aici, cu afaceri, familie si tot viitorul in fata. Avem mii de marturii calde ale unor povesti de succes in business ale expatilor care au inceput ca povesti de viata mai intai. Cifrele conteaza, evident, insa ce s-a dovedit in mod constant ca ajunge sa conteze si mai mult este apartenenta la tara respectiva : sa o intelegi, sa-ti placa oamenii, sa poti sa te bucuri mai mult si sa judeci mai putin, sa ajungi sa te regasesti cumva printre acei oameni si mentalitatile lor. Romania este o tara care stie sa primeasca, iar deschiderea noastra fata de oportunitati are si o baza istorica, dar si una culturala. Pe scurt, as invita pe oricine  a auzit vag de Romania, de bine sau de rau, sa-i faca o vizita si apoi mai vorbim…

Qu’est ce qui vous rend heureuse dans vos projets ? Ce va face fericita in proiectele dumneavoastra ?

Cred ca cel mai mult multumirea oamenilor. Ma bucura sa intalnesc doamne purtand produsele ALISIA ENCO si sunt fericite cu alegerea facuta ; ma bucura in sine faptul ca am o afacere care ma tine activa in fiecare zi, o afacere care vorbeste despre frumos, eleganta si creativitate.  Ma repet, tot ceea ce facem in business, intr-un fel sau altul, facem pentru oameni. Cand primesc poze cu femei care poarta camasile si-mi spun ca au avut o zi buna, sau mesaje despre complimentele pe care le-au primit, simt ca nimic nu e degeaba.

 Quel conseil donnez – vous à quelqu’un qui souhaite se lancer dans l’entrepreneuriat ? Des choses à faire ou à ne pas faire ? Ce sfaturi dati celor care vor sa se lanseze in antreprenoriat ? Lucruri absolut de evitat sau de facut ?

Chiar daca spiritul antreprenorial se defineste cam peste tot la fel, totusi antreprenorii sunt diferiti : unii se arunca cu capul inainte pentru ca ei cred in ideea lor, altii sunt mai precauti si masoara de zece ori pana taie o data. Sfaturile difera, deci, iar ce e potrivit unora nu se potriveste celorlalti. Insa daca e sa dau sfaturile in care eu cred si care m-au ajutat pe mine, acestea ar fi urmatoarele :

  1. Primul sfat ar fi sa fie realisti : sa-si faca un plan de business cu un buget corect, sa-si cunoasca piata si concurenta, dar mai ales sa nu-si judece ceea ce au ei de vandut doar prin prisma calitatilor produsului sau serviciului, ci prin prisma beneficiilor pentru cei care cumpara. Rareori perspectivele se potrivesc, desi par unul si acelasi lucru.
  2. Entuziasmul de inceput cand esti singurul stapan pe resurse si singurul purtator de risc se mai domoleste cand intervin angajatii si responsabilitatile sporite. Psihic trebuie sa fie pregatiti sa poata gestiona cresterea. Eu insami sunt in acest stadiu si simt ca sunt multe surprize in fata mea, dar sunt pregatita sa le primesc. Multe afaceri se opresc la spiritul antreprenorului si nu evolueaza cu adevarat, pentru ca antreprenorii insisi raman prizonierii primei faze, le e greu sa se deschida, sa se schimbe ei insisi.
  3. Nu in ultimul rand, mai e ceva : trebuie sa ai o viziune, sa-ti doresti sa faci ceva bine, dincolo de cat ti se aduna in cont. Traim intr-o lume in care afacerile au trecut la un alt nivel si, ca sa dainuie, trebuie sa fie despre mai mult decat despre a face bani.

Quel est le rôle que vous jouez dans votre communauté ? Ce rol credeti ca jucati in comunitatea dumneavoastra ?

Imi doresc sa fiu un model pentru tinere, pentru ca am fost in papucii lor si stiu cat cautam si eu la randul meu sa ma inspir, cautam sa citesc despre povestile de succes ale femeilor din Romania. Ma bucura faptul ca am fost aleasa de doua ori ca mentor in Reteaua Nationala a Mentorilor Antreprenoriatului Feminin si ma bucura sa primesc telefoane si acum de la tinere care imi cer sfaturi legate de afacerile lor.

Quelles ont été les difficultés rencontrées lors de votre lancement et au cours de votre parcours d’entrepreneur ? Care sunt dificultatile intalnite pe parcursul lansarii afacerii dumneavoastra ca intreprinzator ?

Sunt multe, ca in orice afacere, dar depinde cum le privesti. Pentru mine fiecare provocare e o invitatie deschisa la creativitate, la regandire, la repozitionare. O afacere e ca un puzzle cu piese noi de fiecare data din care trebuie sa scoti un tablou cu sens. Pe unii greutatile ii demotiveaza si-i frustreaza. Pe mine ma frustreaza si ma motiveaza, in aceasta ordine.

Ca dificultati concrete, ele tin de mentalitatile oamenilor, de reticentele si inertia cu care adopta noutatea (niciodata in ritmul in care ai vrea tu), pana la piedicile legate de finantare pentru dezvoltarea afacerii. Parteneriatele pe care le inchei sunt de asemenea un punct de cotitura, esential : cu cine alegi sa faci treaba, sa mergi mai departe. Uneori constati ca principala frana sunt partenerii (institutiile si oamenii pe care ii ai pe langa tine). Nu clientii lipsesc, ei sunt consecinta unui lant de alegeri pe care le faci ca sa ajungi la ei. Partea buna si partea proasta in acelasi timp in antreprenoriat este ca nu ai cum sa dai vina pe altcineva decat pe tine insuti. Momentul cand realizezi asta pe deplin e un adevarat moment de maturizare.

 Comment avez – vous financé votre business ? Cum v-ati finantat afacerea ?

Atunci cand am pornit prima afacere, familia a fost alaturi de mine si m-a sustinut cu o parte din bani. Apoi, tot ceea ce am produs am reinvestit, pentru ca am crezut in crestere.

À titre personnel et/ou professionnel, quels sont les livres, émissions ou autres que vous recommanderiez à des entrepreneurs en devenir ? Care sunt cartile, emisiunile sau altele pe care le recomandati intreprinzatorilor in devenire ?

 Am citit multe carti de business de-a lungul acestor ani, acum orientandu-ma mai mult pe carti de creativitate, marketing si design. Mi-a placut mult sa-l citesc pe Richard Branson si sa urmaresc emisiunea The Profit.

Si vous étiez sur la route entre Bucarest et Paris où aimeriez – vous être là maintenant ? Daca ati fi intr-o calatorie pe ruta Bucuresti – Paris, unde v-ar plăcea să vă aflaţi în acest moment ?

 La cele doua capete in egala masura, simultan. La celebra intrebare de personalitate care se tot pune «In ce epoca ti-ar fi placut sa traiesti » intamplarea (fericita) face ca niciodata n-am raspuns in alta epoca decat cea in care sunt si niciodata n-am formulat raspunsul la trecut, ci doar la prezent. Ma bucur sa pot trai in Bucuresti de care ma leaga multe si ma bucur in acelasi timp sa pot calatori in doua ore la Paris, oricand imi doresc.

 La définition que vous donnez à l’excellence ? Et à la réussite ?

Excelenta inseamna sa faci tot ce tine de tine, in cele mai inalte standarde (si fara sentimentul vreunui compromis) pentru ca altii sa aiba un beneficiu de pe urma muncii tale. Si in timp ce faci toate astea, sa te simti bine, implinit si sa muncesti cu drag, alaturi de oameni pe care ii respecti. « Excelenta nu e un act in sine, ci o obisnuinta », asa incat conteaza mult mai mult sa lasi in urma ta o reputatie curata si priviri senine, decat sa lupti incrancenat pentru aparente. Reusita in afaceri pentru mine reprezinta echilibrul dintre viata personala si viata de business. Daca sunt linistita acasa, sunt eficienta si la birou si invers.

 Quel est votre plus grand rêve ?

Exista o vorba care spune ceva de genul: « daca visele tale nu te sperie inca inseamna ca n-ai visat suficient de departe ». Vreau sa ma sperie visele, sunt confortabila cu asta : cel mai mare vis al meu in acest moment este sa reusesc sa dezvolt brandul ALISIA ENCO in toata lumea, sa fiu prezenta in marile orase ale lumii fizic (in lumea cucerita de online, aceasta reprezinta the next challenge in fashion). Dezvoltarea brandului ALISIA ENCO nu tine doar de prezenta cu magazine proprii in lume, ci si de bogatia de produse, de inovatia din spate,  de gama variata si in general de respectarea promisiunilor facute in Manifestul meu – pe care va invit sa-l cititi pe site-ul www.alisiaenco.com. M-as bucura sa stiu ca regasesc printre cititorii acestui interviu oameni care rezoneaza la aceleasi principii si, de ce nu, doamne carora sa le placa ceva din oferta mea. In fond, acest vis nu e o ambitie de a cuceri lumea, ci e intr-un fel ambitia de a conta ca alegere pentru macar cateva milioane de oameni, de a putea sa-ti spui la sfarsitul zilei ca ai inspirat si bucurat oamenii. Cam despre asta trebuie sa fie o afacere de succes, condusa de un antreprenor fericit.

Propos recueillis par Cristina Zderea